dimecres, 15 d’abril del 2015

QUÈ PASSA AMB OLGA XIRINACS?





OLGA XIRINACS, MIL PÀGINES EN VERS
"Què ens passa? Les administracions són sordes, o només tenen orelles quan esperen beneficis electorals?"
He llegit un llibre insòlit, diferent, d’aquells que honoren una literatura: la poesia completa d’Olga Xirinacs. Es tracta d’un volum de mil pàgines, on hi ha tota la poesia d’aquesta dona extraordinària, i en aquests moments –ai, las!- tan oblidada. Té el premi Carles Riba, el més important que tenim, premis en alguns Jocs Florals, reconeixements de la crítica (té el premi de Crítica Serra d’Or, el més prestigiós), ha guanyat premis a Suïssa i a Munic, ha estat traduïda a diverses llengües. Sumem-hi que té pràcticament tots els guardons en narrativa, i que hi ha textos de persones de l’alçada d’Agustí Bartra o de Joan Triadú que no n’escatimen els elogis.


M’ha sorprès veure un poema on Joan Miró ha fet uns dibuixos de la seva pròpia mà, i el ventall immens de recursos i d’estils que ha conreat al llarg de la seva vida. M’impressiona un poema curt seu que fa: “Crida, que t’han caigut damunt / totes les lloses de la tarda / i tota l’arena victoriosa / dels exèrcits contra tu. / Obre els ulls i rebel•la’t, / que se t’acaba l’aire / de les flors de pomera. / Alça les mans, defensa’t / del rosec de la nit”.



M’ha emocionat que el gran Agustí Bartra li digui “pastora de les coses” i la compari a Vermeer i al Bosco; m’ha produït satisfacció que Francesc Parcerisas digui que “Olga Xirinacs sempre ha escrit amb una gran delicadesa i elegància d’estil”. I m’ha colpit que el també poeta i editor Israel Clarà s’hagi embarcat en l’aventura de l’edició d’aquets llibre immens sense ajudes i només mogut per l’admiració.



Doncs bé, la pregunta és: què passa amb Olga Xirinacs? Per què aquesta dona que guanyava tots els premis, que era considerada un puntal de la nostra literatura, ara es veu silenciada fins al deliri? Com és possible que un llibre com aquest no hagi tingut ni una sola ressenya en cap publicació? Una raresa, i un luxe, per a una literatura, per què és així menystinguda i silenciada?



Què ens passa? Les administracions són sordes, o només tenen orelles quan esperen beneficis electorals? Els manaires de la cultura, han de silenciar les grans veus perquè sentim les petites, que altrament no travessarien ni el carrer de sa casa?



Els mediocres han guanyat? Des de fa temps? Des d’ara mateix? Quan va morir l’Espriu, i el van voler silenciar, estaven guanyant? Quan va morir l’Estellés, i el van voler silenciar, estaven guanyant? Invisibilitzant l’Olga Xirinacs, estan guanyant? O és que no veuen que hi perdem tots?



Oh i tant que de vegades m’agradaria anar-me’n nord enllà!


7 comentaris:

  1. Aquest blog és una bona idea, i cal desitjar i treballar perquè sigui eficaç.
    Si m'ho permets, t'enviaré escrits on comento obres d'Olga Xirinacs.

    ResponElimina
  2. Una amiga, Mercè de Lasa, em demana que pengi aquest comentari al blog:

    Júlia, em sembla magnífica la teva iniciativa de crear aquest bloc, perquè crec que l'Olga Xirinacs és una gran escriptora i es mereix que li concedeixin el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes com a reconeixement de la seva labor.

    ResponElimina
  3. Gràcies, Teresa,si vols me'ls pots enviar per email i els aniré penjant, penso fer una entrada diària per tal que s'actualitzi.

    ResponElimina
  4. Júlia, si us p`las plau, em pots dir que s'ha de fer per col·laborar en aquesta magnífica idea?
    Gràcies.

    ResponElimina
  5. M.Roser, de moment tot consisteix en propagar la idea, fer-te seguidora del blog o del grup de facebook, anar enviant comentaris de suport i coses així. També es poden escriure cartes a diaris i revistes, tot serà que les publiquin, incidint en el tema de la demanda, ha estat una iniciativa una mica espontània, També es pot escriure a Òmnium, per exemple. També em podeu enviar comentaris sobre l'obra de l'Olga a l'email i els aniré penjant o bé incloure'ls en els comentaris i entrades, tant aquí com a facebook, o sigui, fer una mica de soroll i que quedi constància que moltes persones creuen que mereix aquest premi.

    ResponElimina
  6. I dir-ho a més gent, anar fent boca-orella ja que avui tot va per 'audiències'

    ResponElimina