dimarts, 28 d’abril del 2015

HI VA HAVER UN TEMPS QUE EL MAIG ERA DISTINT...



PROPER 11 DE MAIG, HOMENATGE DELS BLOGAIRES I FACEBOOKEROS LLETRAFERITS A OLGA XIRINACS, AMB MOTIU DEL SEU ANIVERSARI!!!

Aquests dies hi ha persones que em pregunten si amb aquesta modesta campanya a favor de què el proper PREMI D'HONOR DE LES LLETRES CATALANES s'atorgui a Olga Xirinacs s'han de recollir firmes o signar en algun lloc. La veritat és que no es tracta de res de tot això. Encara més, en els darrers anys això de les recollides de firmes s'ha frivolitzat una mica o força i sovint hi ha gent que firma en algun lloc perquè gairebé s'hi sent obligat, quan qui li demana el suport és un conegut o saludat.

No sé pas si serviria de res recollir moltes firmes en el cas, improbable, de què jo fos capaç d'endegar una campanya massiva a favor d'una demanda que em sembla tan justa, si la gent no era conscient del valor d'una obra literària diversa i de gruix i del fet que avui Olga Xirinacs és la persona en actiu amb més mèrits i amb més anys d'escriptura al damunt en aquest panorama del present en el qual la importància rau en els números, les vendes i les grans majories, en aquestes audiències de les televisions que escampen tant de cofoisme entre els responsables.

Com he manifestat en més d'una ocasió hi ha d'altres dones que podrien optar a aquest premi el qual, ho recordo, s'ha atorgat fins ara a quaranta-tres homes i tres dones. Per tant, segurament si tinguéssim la satisfacció de què d'alguna manera el jurat responsable recollís les nostres aspiracions i les considerés interessants la tasca continuaria i caldria defensar algun altre nom i se me n'acudeixen uns quants però ara per ara no vull entrar en comparacions odioses ni en valoracions diverses perquè en aquesta mena de debats eteris es perden molts esforços. En una ocasió vaig penjar al blog una llista de dames de les lletres, no tan sols escriptores sinó també lingüistes, per exemple, i algú em va criticar alguns noms concrets. Sembla que en el cas dels homes, tot i que sovint hi ha hagut polèmica, la cosa no ha comportat l'oblit d'uns i d'altres.

Tinc molt poc poder de convocatòria però voldria fer una proposta, el dia 11 de maig és l'aniversari d'Olga Xirinacs, estaria bé que els qui n'admiren l'obra i segueixen aquesta mena de campanya li fessin un petit homenatge penjant als seus blogs, webs i espais de facebook algun poema, text o comentari sobre la seva obra, ni que sigui la imatge d'algun dels seus llibres o una frase seva. Això s'ha fet amb d'altres autors, més homes que no pas dones, també hi ha hagut grans oblits com en el cas de Pedrolo, en el qual les iniciatives d'aquest tipus no han donat el resultat esperat. 

Si us decidiu i feu aquest petit homenatge us agrairé que m'envieu un email amb l'adreça de l'espai, per fer-ne una llista després i comprovar si hem tingut un cert èxit. Moltes gràcies!!!!

M'he ensopegat fins i tot amb homenatges espontanis d'altres anys, com en aquest cas, en el blog El  cau de Calpurni, l'any 2013, homenatge que va recollir Pilar, de Sala de Lectura qui, per cert, m'ha facilitat diferents enllaços. Copio el poema que va triar Calpurni en aquella ocasió:

Hi va haver un temps que el maig era distint,
blanc i verd, i el podia travessar amb els ulls.
Ara, pensant-lo, sabent-lo tan distant,
no em puc estar de mirar-lo, perplexa,
bocins de món vibrant entre miratges.
Eren uns anys que els déus no amenaçaven,
els veia al mar nocturn com brillants escampats.
Jo flotava entre boires, camí de les estrelles,
amb aquell vagar propi de la joventut alada.
Sé el camí que he anat fent sense comptar-ne els passos.
I ara, aquest maig, i també d'altres cap aquí,
trobo que, si hi ha déus, s'han dissolt en la fonda
i extensa solitud del silenci; m'han deixat caure a plom
des d'altituds glaçades, radiants i estranyes
cap a foscors cada cop més temibles,
com les de l'oblit dels altres i el saber
que les imatges eren només ombres.

Olga Xininacs
La taronja a terra
Ed. Òmicron, 2011






1 comentari: