dimecres, 14 de juny del 2017

RELECTURES: CERIMÒNIA PRIVADA

Resultat d'imatges de cerimonia privada olga xirinacs

Cerimònia privada, Olga Xirinacs:

Cerimònia privada es va publicar l'any 1995. Comptem amb les dues edicions que veieu aquí, però avui, per trobar la novel·la, caldrà recórrer a les Biblioteques o al comerç de llibres de segona mà.

Cerimónia privada és una novel·la que pot semblar desconcertant i, a voltes, artificiosa, però aquesta mena d'artifici és una de les seves grans virtuts. L'autora es va inspirar en un cas real, el del suïcidi, inexplicable, d'una parella jove i rica, centre europea. 

Va situar els fets a casa nostra, al castell de Tamarit. Es tracta d'una novel·la en la qual compta més l'atmosfera, volgudament elitista i distant, aconseguida amb la prosa habitual de Xirinacs, plena de matisos i referències cultes de tot tipus. 

Els decorats i paisatges evoquen novel·les de culte o el cinema de Visconti. Unes vides aparentment buides es consolen de les seves mancances amb la droga, la cocaïna, que ja en aquells anys havia estès el seu consum entre les classes altes. La protagonista, tot i que la novel·la és més aviat coral, se sent perduda i es deixa arrossegar pels esdeveniments, sent un amor impossible i frustrat per un parent pero aquest és també un personatge enigmàtic amb un rerefons ambigu.

La novel·la està amarada de tristor, d'una mena de mirada intemporal vers un passat idealitzat, els personatges semblen viure fora del temps, l'exterior gairebé ni es percep. No són dolents, s'aprofiten dels seus privilegis, suren entre l'abundància i un luxe decadent. Moltes coses no s'acaben d'explicar i tot resta embolcallat en una mena de boira fins arribar a un desenllaç absurd i inútil que deixarà al darrera un infant orfe els pares del qual, com diu el llibre, han mort per res.

No és aquesta una novel·la per als amants de l'acció trepidant o pels lectors apressats. En les poques ressenyes que he trobat per la xarxa es copsa fins i tot una certa decepció davant d'un text en el qual cal entrar sense complexos. La novel·la ens explica una tragèdia presentida, inexplicable, inútil. Per als admiradors de l'escriptora, un text a rellegir de  forma lenta i mesurada, considerant que en ocasions ens pot semblar, així mateix, un exercici d'estil molt ben resolt. Entre les moltes virtuts de la novel·la, entre les quals estar admirablement ben escrita, s'hi copsa la influència d'un existencialisme resistent i d'un nihilisme inquietant,  així com  els ressons de moltes lectures.

Com en molts altres casos, crec que si el llibre fos d'un altre país hauria obtingut un reconeixement molt més sòlid. Però de la ingratitud habitual amb tanta gent ja n'he parlat manta vegades i no cal insistir.


5 comentaris:

  1. Recordo "Novecento" a través del què ens dius, aquella seqüencia on Dominique Sanda, Robert de Niro i un tercer actor de qui, injustament, no en recordo el nom, floten en una atmosfera isolada pel consum de la droga. Xirinacs, a la que he tingut ocasió de llegir poc, és extremament refinada i molt viscontiana. Però costa trobar les seves obres perquè ni les llibreries de vell les tenen en estoc.
    Salut!

    ResponElimina
  2. Malauraadament, Glòria, això passa amb molts llibres i molts autors i autores, per sort la gran majoria de llibres es troben a les Biblioteques i es poden encarregar amb facilitat. Jo en compro molts per internet a iberlibro, no tot es troba. Trobar-los en llibreries de segona mà, que avui n'hi ha moltes, ja depèn de la casualitat, fins i tot de vegades els tenen mal classificats i és una 'odissea', de tota manera jo n'he trobat alguns.

    ResponElimina
  3. Saps que tant Iberlibro-Abebooks com Amazon funcionen molt bé amb llibres de vell però l'escriptora Xirinacs és de mal trobar. Fa poc una llibreria de no sé quin poble, a través d'Abebooks, em va cancel·lar la comanda d'"nterior amb difunts". Quan pugui m'acostaré a la biblioteca. Gràcies, Júlia.

    ResponElimina
  4. Glòria, a Iberlibro n'hi ha molts d'ella i a preus força barat, jo n'he comprat algun i ara ho he tornat a mirar. Jo també en vaig trobar uns quants a una llibreria de segona mà que hi ha ala Granvia de Barcelona, a prop d'Universitat, no recordo el nom, és una mena de cadena.

    Els que he comentat darrerament els vaig agafar de la biblio de la Bonnemaison, allà hi són gairebé tots, es poden demanar des de qualsevol biblioteca.

    En canvi, el darrer que ha publicat, costa de trobar, una llibreria del meu barri l'ha demanat fa temps a l'editorial i ni li han contestat, a veure si hi ha sort.

    ResponElimina
  5. https://www.iberlibro.com/servlet/SearchResults?sts=t&an=&tn=Interior+amb+difunts&kn=&isbn=

    ResponElimina